Dobošové rezy

Dobošové rezy, alebo dobošky patria k obľúbeným tradičným zákuskom. Ľahké piškótové cesto, vynikajúci čokoládový krém a čokopoleva, čiže jednoduché, ale zároveň vynikajúce rezy, ktoré zvládne každá gazdinka.

Vynikajúce dobošové rezy

Suroviny na 1 plát (pečieme 4 pláty):

  • 3 vajcia,
  • 90 g kryštálový cukor,
  • 105 g hladká múka.

Suroviny na krém:

  • 50 g kryštálový cukor,
  • 500 ml mlieko,
  • 1 Zlatý klas,
  • 100 g čokoláda na varenie,
  • 50 g kakao,
  • 100 g práškový cukor,
  • 250 g maslo.

Čokoládová poleva:

  • 70 g masla,
  • 200 g čokoláda na varenie (fin carre – z lidla).

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na tuhý sneh, následne prišľaháme 3 žĺtky a nakoniec primiešame (ručne zapracujeme vareškou) preosiatú hladkú múku.

Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zhruba 12 minút (nie moc dlho, pláty sú tenké, dôjdu na horúcom plechu. Ak by sa piekli dlho tak, aby bol tmavé, zostali by suché). Takto upečieme 4 pláty.

Pripravíme si čokoládový krém, ktorý si rozdelíme na 4 časti (100 g krému necháme na vrchný plát a zvyšok rozdelíme na ďalšie tri časti). Pláty potrieme tromi časťami krému, vrchný plát ešte nepotierame, nakoľko pláty rovnomerne zaťažíme, aby sa rezy spojili a vyrovnali.

Nakoniec natrieme vrchný plát zvyšným krémom (100 g krému) a polejem mierne vychladnutou čokoládovou polevou (rozpustené maslo s čokoládou nad parou, vo vodnom kúpeli). Rezy necháme chvíľu voľne tuhnúť na stole a následne ich opatrne preložíme do chladničky.

Príprava krému:

Z kryštálového cukru, mlieka a zlatého klasu si uvaríme hustý puding. Ešte do teplého, hneď ako odstavíme zo sporáka, pridáme čokoládu na varenie a miešame. Následne pridáme kakao (aby sa kakao rozpustilo, musí tam byť už tuk z čokolády).

Všetko spolu premiešame a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame práškový cukor s maslom a postupe zašľaháme vychladnutý puding – čokohmotu.

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.