Tiramisu je jedným z najobľúbenejších a najznámejších nepečených talianskych dezertov, ktorý pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót lyžičkového tvaru, nasiaknutých studeným espressom a z krému mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje likérom, rumom….. Tiramisu je nenáročné na prípravu, nakoľko jeho príprava trvá 20 minút a keďže chceme, aby dezert bol vhodný aj pre deti, tak namiesto studeného espressa, likéru a surových vajec použijeme ovocný kompót a šťavu z kompótu a žĺtky s bielkom zameníme za šľahačku.
Detské tiramisu s mandarínkami
Suroviny:
500 g mascarpone,
250 ml smotana na šľahanie 33 %,
2-3 PL práškový cukor,
400 g dlhé piškóty,
2 mandarínkové kompóty,
1 PL granko, alebo kakao na posypanie,
Na dozdobenie: ovocie: mandarínky, physalis…..
Postup:
Ako prvé si pripravíme krém. Smotanu na šľahanie vyšľaháme. V druhej miske vymiešame mascarpone s cukrom a pridáme šľahačku, čím nám vznikne lahodný krém. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24 cm do ktorej budeme vrstviť „tiramisu“ . Šťavu z mandaríniek vylejeme do hlbokého taniera, kde budeme namáčať piškóty. A môžeme vrstviť. Piškóty, ktoré namáčame v mandarínkovej šťave naukladáme na dno tortovej formy. Vrstvu piškót potrieme pripraveným krémom, naukladáme mandarínky, opäť piškóty a poslednú vrstvu tvorí krém, ktorý posypeme grankom, dozdobíme ovocím a dáme stuhnúť do chladničky.