Detská narodeninová torta

Detská narodeninová torta z piškótového cesta s mascarpone krémom a salkom


Suroviny na 1 korpus (na túto obdĺžnikovú tortu o váhe zhruba 5 kg, upečieme 2 korpusy a po prerezaní dostaneme 4 korpusy):

  • 6 ks vajcia,
  • 6 PL polohrubá múka,
  • 6 PL práškový cukor,
  • 1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva.
  • 1 ČL olej,

Plnka:

  • 5 ks smotana na šľahanie 33 % (5 × 250 ml),
  • 1 ks puding za studena Creme Olé od Dr. Oetkera,
  • 5 ks mascarpone (5 × 250 ml),
  • 1 ks Salko.

Ganache poleva:

  • 200 g čokoláda s vyšším obsahom kakaa,
  • 80-100 ml smotana na šľahanie 33 %.

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, zamiešame 6 PL múky zmiešanej s kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec pridáme olej. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej obdĺžnikovej formy (alebo použijeme klasický plech na pečenie) a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista.

Takto upečieme oba korpusy, ktoré rozrežeme na polovicu a vzniknú nám 4 korpusy. Plnku rozdelíme na 4 časti (3 časťami plnky naplníme tortu a štvrtá zostane na potretie celej torty – vrch aj dookola).

Vychladnuté korpusy naplníme. Spodný korpus pokvapkáme rumom, čajom, alebo kávou, potrieme lekvárom, dáme plnku, priložíme druhý korpus, opäť pokvapkáme čajom…, potrieme lekvárom, natrieme plnkou, dáme tretí korpus, zopakujeme a nakoniec dáme posledný štvrtý korpus. Celú tortu potrieme plnkou, dáme stuhnúť do chladničky a polejeme ganache čokoládovou polevou. Pod jedlý papier dáme bielu ganache polevu. Dozdobíme podľa fantázie.

Plnka: Smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, pridáme Creme Olé (ako stužovač) a vymiešame. V druhej miske vymiešame mascarpone s konzervou salca. Odoberieme 2-3 PL šľahačky, pridáme do mascarpone, aby sa hmoty mierne prepojili a nakoniec to všetko pridáme do šľahačky, poriadne vymiešame.

Príprava ganache: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme, pridáme čokoládu a premiešame.

6 komentárov

      • Ďakujem pekne :), ja potrebujem tak pre cca 20 ľudí a lámem si s tým dosť hlavu…aj Váš, ten klasický plech bol okolo 30x40cm?

        • Áno, bol to plech 30 x 40 cm. Skúste prípadne pridať jeden korpus naviac.
          I keď ono to dosť záleží od spotreby jednotlivých jedákov a veľkosti kúskov, ktoré nakrájate 🙂

    • Dobrý deň, ospravedlňujem sa za neskoršiu odpoveď. Vaša správa mi „zapadla“ medzi ostatnými.

      Korpus pečiem približne 20-25 minút. Pri pečení korpusov však sledujem nielen čas, ale aj vizuálny stav cesta, pretože čas môže závisieť od konkrétnej rúry a veľkosti formy. Odporúčam skontrolovať korpus po približne 20 min. a podľa potreby predĺžiť čas. Korpus by mal byť zlatistý na povrchu a pri vpichnutí špáradlom by malo vyjsť čisté, bez prilepeného cesta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.