Po tomto rýchlom, jednoduchom a vynikajúcom cuketovom slanom koláči sa vždy len tak zapráši :). Koláč je výborný teplý, ale ak vydrží i za studena. Môžeme ho pridať napr. aj k studeným misám. Robievam ho s rôznymi obmenami múk.
Teraz som použila špaldovú hladkú a špaldovú celozrnnú múku. Ak ho chceme bez lepku, pripravíme ho z pohánkovej, či kukuričnej múky. Do koláča môžeme dať napr. klobásu, údené moravské mäso, skrátka, čo komu chutí.
Je rýchly, jednoduchý a vynikajúci.
Cuketový slaný koláč zo špaldovej múky
Suroviny:
- 400 g cuketa,
- 1 – 2 klobásy (alebo 200 g údené moravské mäso…)
- 1 cibuľa,
- 200 g bezlepková múka / alebo 50 g špaldová celozrnná múka + 150 g hladká špaldová múka,
- 150 g tvrdý syr EIDAM,
- 5 ks vajcia,
- 1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,
- 100 ml olivový olej,
- soľ a čierne korenie podľa chuti,
- petržlenová vňať.
Postup:
Na panvici osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, následne pridáme na kúsky nakrájanú klobásu, osmažíme a odstavíme zo sporáka. Cuketu očistíme, vydlabeme jadierka a následne ju na hrubo nastrúhame do misky. Pridáme nastrúhaný tvrdý syr, vajcia, soľ, korenie, olivový olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a osmaženú cibuľu s klobásou.
Všetko dobre premiešame a nakoniec pridáme na drobno nakrájanú petržlenovú vňať.
Hotovú zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 25 až 30 minút.