Cuketa má veľmi nízku energetickú hodnotu, pretože obsahuje okolo 91 % vody, len trocha vlákniny a iba okolo 4 % sacharidov. Najcennejší je vysoký obsah karoténu (ako napr. u papriky) a minerálnych látok (napr. draslíku, ktorý vyplavuje z tela nadbytočnú vodu a soľ). Predovšetkým sa cuketa používa najmä v kuchyni a to na mnoho spôsobov. Má veľmi jemnú chuť, je vhodné ju silne koreniť a používať výrazné ingrediencie ako napr. cesnak. Cuketám sa tiež hovorí cukine.
Vynikajúca cukiňová pomazánka
s paprikou a syrom
Suroviny:
1 stredne veľká cuketa,
2-3 ks paprika (použila som PCR),
1 stredne veľká cibuľa,
himalájska soľ,
2-3 strúčiky cesnak,
2 ks syr v črievku.
Postup:
Na troche oleja osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, následne pridáme na drobno nakrájané papriky a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme, jadierka vydlabeme lyžicou, postrúhame ju na jemno, šťavu nevytláčame. Postrúhanú cuketu pridáme k podusenej paprike s cibuľou a všetko podusíme ešte zhruba 2 až 3 minúty. Všetko spolu osolíme podľa chuti, pridáme pretlačený cesnak. Nakoniec pridáme syry v črievku a miešame, kým sa syry nerozpustia. Hotovú nátierku odstavíme z ohňa a necháme ju vychladnúť. Pred podávaním ju môžeme dať na chvíľku do chladničky, ak dovtedy nezmizne 🙂 Podávame s chlebom, bagetami, prípadne rožkami.