Najskôr mäkké a bobuľové ovocie, marhule, teraz uhorky a o chvíľu cvikla a podobne… Jednoducho, teraz väčšinou trávime viac času zaváraním ako pečením. Ale predsa nejaký dezert, či už ku kávičke, alebo pre návštevu, musí byť 🙂 Preto pridávam tento recept na rýchly a veľmi chutný
hrnčekový čučoriedkový koláč s mrveničkou
Pšeničnú polohrubú múku môžeme kľudne zameniť za špaldovú múku a pripravíme si tak koláč v trochu zdravšej verzii 😉
Suroviny (1 hrnček = 250 ml) :
2 hrnčeky polohrubá múka (alebo špaldová múka),
1/2 hrnčeka trstinový/kryštálový cukor,
1 hrnček mlieko,
2 ks vajcia,
1/3 hrnčeka olej,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker,
1 hrnček čučoriedky (ovocie podľa chuti).
Suroviny na mrveničku:
1/2 hrnčeka hrubá múka,
1/2 hrnčeka trstinový/kryštálový cukor,
1/4 hrnčeka tuk, alebo olej.
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor. V miske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva, pridáme vajcia, olej a zmes mlieka s cukrom. Všetko spolu dobre vymiešame a vypracujeme cesto. Hotové cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch koláča naukladáme čučoriedky alebo iné ovocie. Nakoniec koláč posypeme mrveničkou, ktorú pripravíme zmiešaním surovín na mrveničku a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-190 °C zhruba 25 až 30 minút.