Tento perník mäkkučký ako pavučinka s lekvárom, nasekanými orechami a kúskami čokolády pečiem obvykle, keď potrebujem upiecť niečo narýchlo. Keďže všetky suroviny dáme do jednej misky, koláč je rýchly, jednoduchý a čo je dôležité, je aj veľmi chutný.
Perník mäkkučký ako pavučinka s lekvárom a kúskami čokolády
Suroviny na perník:
1 dcl olej,
400 g hladká múka,
300 g práškový cukor,
1,5 ČL sóda bikarbóna,
1 PL kakao,
1 ČL mletá škorica,
500 ml mlieko,
1 ks kypriaci prášok do pečiva-do perníkov,
2 ks vajcia,
3 PL lekvár,
čokoláda,
nasekané vlašské orechy (nemusia byť),
50 ml rum,
Na potretie:
lekvár,
100 g čokoláda na varenie
80 g cera
Postup:
V miske premiešame hladkú múku s kypriacim práškom do perníka, pridáme sódu bikarbónu, práškový cukor, kakao a mletú škoricu. Následne pridáme vajcia, olej, mlieko, rum, 3 PL lekváru a všetko dobre vyšľaháme s ručným mixérom. Nakoniec pridáme kúsky čokolády a nasekané orechy, ktoré do zmesi zapracujeme vareškou. Hotovú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 25 až 30 minút. Upečený perník necháme vychladnúť, potrieme ho lekvárom a polejeme čokoládovou polevou (roztopená čokoláda na varenie s cerou vo vodnom kúpeli). Hotový perník nakrájame na kocky, alebo rezy.