Čokoládové košíčky, tak ako pohárové dezerty, patria medzi rýchle dezerty, ktoré sú v súčasnej modernej gastronómii hitom. Čokoládové košíčky môžeme naplniť šľahačkou, mascarpone, obľúbeným krémom, čokoládovou penou s ovocím. Dozdobíme ich podľa fantázie, či už piškótami, ovocím, alebo cukríkmi.
Čokoládové košíčky
Suroviny na košíčky so šľahačkou:
200 g čokoláda podľa chuti (biela, horká, mliečna),
papierové košíčky,
smotana na šľahanie 33 %,
ovocie, alebo piškóty na dozdobenie.
Postup:
Čokoládu natemperujeme napr. vo vodnom kúpeli a pomocou polykarbonátovej formy, alebo papierových košíčkov odlejeme čokoládové košíčky (košíčky potrieme rozpustenou čokoládou). Hotové košíčky dáme stuhnúť do mrazáka a v prípade, že nám košíčky presvitajú, postup zopakujeme ešte 1 až 2-krát. Potom opatrne strhneme papierové košíčky a naplníme vyšľahanou hustou šľahačkou. Dozdobíme podľa fantázie.
Obmena:
Čokoládová pena s hruškami
Suroviny: 150 g biela čokoláda, 200 g smotana na šľahanie 33 %, 75 g smotana 33% (tekutá), 50 g hrušková pasta (ochucovacia pasta do šľahačky a krémov), 100 g rozmixované hrušky, 40 ml hruškový likér.
Postup: Čokoládu a tekutú smotanu (75 g) spolu rozpustíme. 200 g smotany na šľahanie vyšľaháme a obidve časti spolu zľahka spojíme. Dochutíme hruškovou pastou, rozmixovanými hruškami a likérom. Pomocou cukrárskeho vrecka striekame do pripravených čokoládových košíčkov. Dozdobíme ovocím, alebo orieškami.