Tento jednoduchý a veľmi chutný čokoládový koláč je rýchly dezert z čokoládového cesta, s kúskami vlašských orechov, poliaty čokoládovou polevou. Vhodný je k akejkoľvek príležitosti. Dezert môžeme ozdobiť čerstvým drobným ovocím, alebo orieškami.
Vynikajúci čokoládový koláč z čokoládového cesta s kúskami vlašských orechov:
Čokoládové kocky
Suroviny:
7 ks vajcia,
štipka soli,
200 g práškový cukor,
200 g maslo,
200 g čokoláda (s vyšším obsahom kakaa)
200 g posekané vlašské orechy,
200 g hrubá múka.
Suroviny na čokoládovú polevu:
100 g cera,
100 g čokoláda na varenie.
Suroviny na ozdobenie:
čerstvé drobné ovocie (maliny, černice, čučoriedky…), alebo
celé orechy (vlašské, mandle, lieskovce).
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske si vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, zmäknutým maslom a rozpustenou čokoládou. Potom pridáme hrubú múku, nasekané vlašské orechy a všetko spolu dobre premiešame (vznikne taká hustá hmota). Nakoniec vareškou zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipky soli (cesto sa už dá liať). Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 25 až 30 minút. Vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou (rozpustená cera s čokoládou na varenie vo vodnom kúpeli). Čokoládu necháme ztuhnúť, koláč nakrájame na kocky a ozdobíme drobným ovocím, alebo orieškami.