V lete sú najviac vyhľadávané osviežujúce torty. Výborná je aj tvarohová torta a lá Pribináčik s jahodami, ktorú najviac milujú deti, avšak pre milovníkov čokolády v spojení s mierne kyselkavou chuťou, ktorú torte dodávajú maliny je výborná táto svieža čokoládovo-malinová torta. Takže na oslavy sa kľudne môžu nakombinovať obe torty, tak ako je na obrázku, kde spodná torta potiahnutá poťahovou hmotou je tvarohová s jahodami a na vrchu je čoko-malinová torta.
Čoko-malinová torta
Suroviny na korpus o priemere 22 cm:
6 ks vajcia,
štipka soli,
200 g kryštálový cukor,
150 g polohrubá múka,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva,
3 PL kakao.
Suroviny na krém:
750 ml mlieko,
3 balíky čokoládový puding Dr.Oetker,
6 PL kryštálový cukor,
250 g maslo,
100-150 g práškový cukor (podľa chuti).
malinový lekvár,
250 g maliny,
100 g čokoláda s vyšším obsahom kakaa – na vrch torty.
Na dozdobenie bokov torty:
čokoláda, čokoládové hobliny, mačacie jazýčky…..
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme kryštálový cukor a postupne zašľahávame po 1 žĺtku. Potom pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a nakoniec kakao. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy o priemere 22 cm a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zhruba 45 minút. Vychladnutý korpus prerežeme 2x, čiže vzniknú nám 3 korpusy. Prvý a druhý korpus potrieme malinovým lekvárom, naukladáme maliny a potrieme čokoládovým krémom. Vrch a boky torty potrieme krémom. Vrch torty polejeme čokoládou (rozpustená vo vodnom kúpeli nad parou) a dozdobíme malinami. Boky torty ozdobíme podľa fantázie.
Príprava krému: Z mlieka, kryštálového cukru a čokoládových pudingov uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychadnúť za občasného miešania pri izbovej teplote. Medzitým si vymiešame ručným šľahačom maslo s práškovým cukrom a po častiach pridávame vychladnutý puding. Všetko spolu dobre vyšľaháme na hladký krém.