Cibuľový kváskový chlieb

Cibuľový kváskový chlieb zo špaldovej hladkej a špaldovej celozrnnej múky

cibulovy-chlieb

Suroviny na kvások:

1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

160 g ražnej múky,

170-180 ml vlažnej vody (záleží od múky),

Suroviny na chlieb:

150 g celozrnná špaldová múka,

400 g hladká špaldová múka,

5 g celá rasca,

20 g himalájska soľ,

2 stredne veľké cibule,

maslo na osmaženie,

250 g kvások,

300 ml vlažná voda.

 

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 250 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie špaldového cibuľového chleba.

Do misky si dáme špaldové múky, rascu, himalajskú soľ a cibule, ktoré sme osmažili na masle. Potom pridáme 250 ml kvásku a 300 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kvasiť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme (ja som prekladala priamo v miske), vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách z cesta vytvarujeme bochník a dáme do múkou vysypanej, alebo solamylom vysypanej ošatky. V ošatke necháme bochník kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti  (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať). Keď je chlieb nakysnutý, dáme ho na rozpálený plech, na ktorom je papier na pečenie, chlieb narežeme postriekame vodou a dáme piecť. Pečieme prvých 15 minút na 250 ° C so zaparením, potom stíšime na 190 °C a dopekáme 30-35 min. Či je chlieb vo vnútri upečený zistíme tak, že pri poklepaní zo spodu by mal duto zvoniť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.