Černoškine prsia je vynikajúci makovo-kávový dezert, ktorý láka svojím názvom a pochutia si na ňom najmä muži, ale samozrejme i ženy 🙂
Makový koláč s kávovou plnkou, piškótami, čokoládovou ganache polevou a hrozienkami
Černoškine prsia
Suroviny na cesto (hrnček 250 ml) :
1 hrnček celý mak,
6 ks bielky,
3 žĺtky,
1 hrnček práškový cukor,
1 hrnček polohrubá múka,
1,5 ČL kypriaci prášok do pečiva,
2 PL strúhaný kokos,
250 g maslo.
Suroviny na kávový krém:
200 g práškový cukor,
250 g maslo,
1 balík Vanilkový puding, alebo Zlatý klas,
1 hrnček mlieko,
3 žĺtky,
1 vanilkový cukor,
2 ČL instantná káva nescafé,
um (rum) podľa chuti (50-100 ml),
šťava z 1/2 citróna, alebo pár kvapiek citrónky.
Suroviny na punč:
1 PL kryštálový cukor,
1/2 hrnčeka prevarená voda,
100 ml um (rum),
2 ČL citrónová šťava.
Suroviny na ozdobenie:
250 g detské okrúhle piškóty,
150 g čokoláda na varenie,
120 – 150 ml smotana na šľahanie 33 %,
hrozienka.
Postup:
V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme mak, strúhaný kokos, práškový cukor a dobre premiešame. Do suchej zmesi vlievame pomalým prúdom roztopené maslo izbovej teploty a miešame, kým sa suroviny nespoja. Po jednom vmiešame 3 žĺtky a dobre vyšľaháme ručným mixérom. Následne pridáme vyšľahaný tuhý sneh zo 6 bielkov. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 20 minút. Z vychladnutého koláča odstránime papier na pečenie, koláč vrátime späť do plechu, pokvapkáme punčom (ale iba polovicou punču), nanesieme kávový krém, na ktorý naukladáme piškóty namáčané v druhej polovice punču (prvý rad na šírku a dĺžku plechu). Piškóty potrieme čokoládovou ganache polevou (najlepšie so silikónovou maslovačkou, alebo pierkom na potieranie) a na vrch každej piškóty dáme hrozienko. Hotový zákusok necháme stuhnúť v chladničke do druhého dňa. Na druhý deň krájame pomedzi piškótami tak, aby na každom dezerte boli dve piškóty 🙂
Príprava punču:
1 PL kryštálového cukru zalejeme 1/2 pohárom prevarenej vody, zamiešame, aby sa cukor rozpustil a necháme vychladnúť. Následne pridáme 100 ml rumu a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame. (1/2-icu punču použijeme na pokvapkanie koláča, druhú polovicu na namáčanie piškót).
Príprava krému:
Z pudingu, žĺtok, vanilkového cukru a mlieka si uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V hrnčeku rozpustíme 2 ČL nescafé s 1 ČL studenej vody. V miske vymiešame maslo s práškovým cukrom, pridáme vychladnutú pudingovú kašu, rozpustenú kávu nescafé, rum podľa chuti a citrónovú šťavu. Všetko dobre vymiešame na hladký krém.
Príprava Ganache polevy:
Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme a pridáme čokoládu. Čokoláda má byť redšia, nakoľko sa ňou piškóty potierajú.