Rýchly, nenáročný na suroviny i prípravu a veľmi chutný je tento hrnčekový čerešňový koláč so škoricou. Hrnčekové koláče sú veľmi obľúbené, všetky suroviny na cesto vymiešame v jednej miske a máme hotovo. Ovocie môžeme dať podľa sezóny. Múku môžeme zameniť za špaldovú a máme ho trocha v zdravšej verzii. Vrch koláča posypeme škoricou a škoricovým cukrom, ak máme sladké ovocie, stačí len škorica. Škorica dodáva koláču výraznú a lahodnú chuť a pri pečení rozvoniava po celom dome 😉
Hrnčekový čerešňový koláč so škoricou
Suroviny na cesto (hrnček = 250 ml):
1 vajce,
1 hrnček kryštálový/trstinový cukor,
1 hrnček mlieko,
9 PL olej,
2 hrnčeky polohrubá múka (špaldová múka),
1 kypriaci prášok s vínnym kameňom Dr.Oetker,
1 škoricový cukor Dr.Oetker.
Suroviny na dohotovenie:
300 g čerešne, prípadne iné sezónne ovocie,
mletá škorica na posypanie + 1 škoricový cukor Dr.Oetker.
Postup:
V miske vymiešame vajce, kryštálový/trstinový cukor, škoricový cukor, pridáme mlieko, olej a dobre vymiešame. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Hotové cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch koláča naukladáme odkôstkované čerešne. Koláč posypeme mletou škoricou a 1 škoricovým cukrom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C zhruba 30 min.