Toto vynikajúce trvanlivé bryndzové pečivo pečiem veľmi často na Vianoce, Silvester, Veľkú noc, rodinné oslavy i iné príležitosti. Ak chcem, aby mi pečivo vydržalo dlhšie, robievam ho bez plnky, vtedy na vrch dávam mandle. Ale ak ho robím na oslavy, zlepujem ho touto lahodnou syrovo-cesnakovou plnkou, ktorá je vhodná aj na chlebíčky, očká a taktiež ju dávam i do slanej torty.
Suroviny na cesto:
250 g hladká múka,
250 g maslo,
250 g bryndza,
štipka soli.
Suroviny na plnku:
1 ks (črievko) syr karička,
6 ks strúčikov cesnaku,
1 PL maslo,
štipka soli.
Postup:
Do múky nakrájame zmäknuté maslo, pridáme bryndzu, štipku soli (ak je bryndza málo slaná) a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu oddýchnuť v chlade. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát hrubý asi 5 mm a povykrajujeme kolieska (prípadne iné motívy). Vykrojené bryndzové pečivo uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami (sezamové, chia), prípadne nastrúhaným tvrdým syrom. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 15 minút.
Vychladnuté pečivo zlepujeme plnkou zo syru, masla, cesnaku a štipky soli.