Kakao sa radí medzi tzv. „superpotraviny“, nakoľko obsahuje približne 300 pre telo blahodárnych látok – obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Na spríjemnenie voľných chvíľ pri kávičke je vynikajúci tento kakaový koláč, ktorý robievam niekedy s gluténom, čiže s polohrubou múkou a niekedy bez gluténu, kedy ho pripravujem z bezlepkovej, alebo pohánkovej múky. Koláč môžeme posypať strúhaným kokosom, ale výborný je i s posekanými vlašskými orechmi.
Bezlepkový kakaový koláč s kokosom
Suroviny (hrnček 250 ml):
250 g maslo,
3 PL kakao,
1 hrnček vlažná voda,
2 hrnčeky kryštálový/trstinový cukor,
4 vajcia,
2 hrnčeky pohánková/bezlepková múka,
1 kypriaci prášok do pečiva,
strúhaný kokos, alebo posekané vlašské orechy na posypanie.
Postup:
Do hrnca dáme maslo, cukor, 3 PL kakaa a hrnček vlažnej vody. Na miernom ohni za občasného miešania zmes roztopíme a odoberieme zo zmesi 1 hrnček, ktorý si necháme na poliatie upečeného koláča.
Do zvyšnej zmesi, ktorá zostala v hrnčeku zamiešame 4 celé vajcia, 2 hrnčeky pohánkovej, alebo bezlepkovej múky zmiešanej s kypriacim práškom do pečiva. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 – 25 minút. Na upečený a ešte horúci koláč vylejeme 1 hrnček odobratej zmesi a posypeme strúhaným kokosom, alebo posekanými vlašskými orechmi.