Bezlepkový jahodový koláč je vynikajúci, jednoduchý a hlavne rýchly bezlepkový dezert, ktorý môžeme pripraviť z akéhokoľvek ovocia, či už čerstvého, zaváraného, alebo rozmrazeného. Múku som použila bezlepkovú, ale kľudne sa môže časť múky zameniť za pohánkovú, prípadne kukuričnú.
Hrnčekový bezlepkový koláč s jahodami
Suroviny (hrnček = 200 ml):
5 ks vajcia,
1/2 hrnčeka kryštálový/trstinový cukor (100 g),
1/2 hrnčeka mlieko (100 ml),
1/2 hrnčeka olej (100 ml),
1 vanilkový cukor,
1 kypriaci prášok do pečiva,
4 hrnčeky bezlepková múka (400 g),
1 PL kakao,
1 – 2 PL mlieko,
cca 800 g jahody, prípadne iné ovocie,
práškový cukor na posypanie.
Postup:
V miske vyšľaháme celé vajcia s trstinovým a vanilkovým cukrom do peny. Do vyšľahanej zmesi pridáme olej, vlažné mlieko, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko poriadne vymiešame ručným mixérom. Následne cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu časť necháme bledú a do druhej časti vmiešame 1 PL kakaa a 1 až 2 PL mlieka a opäť dobre premiešame. Cesto dávame striedavo na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch naukladáme pokrájané jahody, prípadne iné ovocie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 25 až 30 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.