Vynikajúca a jednoduchá
bezlepková narodeninová torta s čokoládovou polevou
Suroviny na 1 korpus (pečieme 3 korpusy):
5 ks vajcia,
5 PL bezlepková múka,
5 PL práškový cukor,
1/4 balíka kypriaci prášok do pečiva.
1 ČL olej,
v prípade kakaového korpusu (zameníme 2 PL múky za 2 PL), kakaa,
v prípade orechového korpusu (zameníme 2 PL múky za 2 PL mletých vlašských orechov).
Suroviny na plnku:
250 g maslo,
250 g práškový cukor,
1 balík Zlatý klas,
500 ml mlieko,
1 vanilkový cukor,
lekvár na korpus,
(čaj, káva, rum na pokvapkanie korpusov).
Suroviny na polevu:
400 g čokoláda na varenie,
400 g cera.
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtok a vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, zamiešame 5 PL múky zmiešanej s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme olej. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista. Takto upečieme biely korpus. Druhý korpus kakaový pečieme tak isto, len namiesto 5 PL múky dáme 3 PL bezlepkovej múky a 2 PL kakaa. Tretí korpus môžeme upiecť orechový, opäť zameníme múku za 2 PL mletých vlašských orechov. Vychladnuté korpusy naplníme. Spodný korpus pokvapkáme rumom, čajom, alebo kávou, potrieme lekvárom, dáme plnku, priložíme druhý korpus, opäť pokvapkáme čajom…,potrieme lekvárom, natrieme plnkou a dáme posledný tretí korpus. Celú tortu potrieme plnkou, dáme stuhnúť do chladničky a polejeme čokoládovou polevou (rozpustená cera s čokoládou vo vodnom kúpeli). Dozdobíme podľa fantázie.
Plnka: Z mlieka, Zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske vymiešame maslo s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutý puding.