Banánové rezy, po ktorých sa len tak zapráši 🙂 sú skutočne vynikajúce, rýchle a nenáročné. Tento dezert z piškótového cesta, potretý lekvárom s poriadnou vrstvou banánu, zaliaty lahodnou vanilkovou plnkou a posypaný grankom sa hodí na každú príležitosť.
Banánové rezy
Suroviny na korpus:
200 g práškový cukor,
4 vajcia,
100 ml vlažná voda,
100 ml olej,
250 g polohrubá múka,
1 kypriaci prášok do pečiva.
lekvár na potretie,
3-4 banány na obloženie,
Suroviny na vanilkový krém:
1 vanilkový cukor,
1 Zlatý klas,
700 ml mlieko,
1 PL hladká múka,
3-4 PL kryštálový cukor,
250 g maslo,
150 g práškový cukor.
Na posypanie:
granko
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. V miske vymiešame žĺtky s práškovým cukrom do penista, pridáme vlažnú vodu, olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec vareškou zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 20-25 minút. Na vychladnutý korpus nanesieme vrstvu lekváru. Na lekvár naukladáme na kolieska nakrájané banány, ktoré zalejeme vanilkovým krémom. Vrch posypeme grankom.
Príprava vanilkového krému: Z vanilkového cukru, kryštálového cukru, mlieka, Zlatého klasu a hladkej múky si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske si vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a následne primiešame vychladnutý puding. Krém vymiešame do hladka.