Ak máte chuť na niečo sladké, rýchle, nenáročné na čas a prípravu, taktiež aby to bolo zdravé a zároveň výborné, skúste túto banánovú fitness tortu, ktorú môžete zhotoviť zo špaldovej, ale i z bezlepkovej múky.
Banánová fitness torta
zo špaldovej, alebo bezlepkovej múky
Suroviny na korpus, priemer 24 cm :
2 popučené banány,
6 PL mlieko,
6 PL špaldová, alebo bezlepková múka,
3 vajcia,
2 PL trstinový cukor (cukor z kokosových kvetov),
1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,
Môžeme pridať i 1 PL kakaa, ak chceme tortu viac čokoládovú – ale nemusíme.
Suroviny na dozdobenie:
100 g horká čokoláda s vyšším obsahom kakaa (72 % a viac),
2-3 banány,
citrónová šťava na pokvapkanie.
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. V miske popučíme banány, pridáme vajcia, mlieko a vymiešame metličkou. Za stáleho miešania postupne pridávame cukor, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko poriadne vymiešame. Môžeme pridať i kakao, ale nemusíme. Vznikne nám husté cesto, ktoré dáme do (papierom na pečenie vystlanej) tortovej formy o priemere 24 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 25 minút. Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu, ktorú rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus. Dozdobíme banánovými ozdobami, ktoré pripravíme tak, že z banánov vykrojíme pomocou formičiek ľubovoľné tvary a pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nám banány nezhnedli.