Zdravé, rýchle a výborné sušienky zo špaldovej múky, z avokáda, ďatlí a škorice sú vynikajúce najmä pre malých maškrtníkov, či už ako zdravá sladkosť, vianočné pečivo, alebo pečiatkové sušienky. Nie sú dochutené žiadnym sladidlom, napriek tomu sú dostatočne sladké. Sladkosť im dodávajú ďatle. S receptom sa dá pracovať, nakoľko časť avokáda je možné zameniť za maslo, prípadne iný tuk (kokosový olej…), časť múky napríklad za mleté vlašské orechy, kakao, kokosovú múku…. Fantázii a chuti sa medze nekladú 😉
Avokádové sušienky zo špaldovej múky, ďatlí a škorice
Suroviny:
200 g hladká špaldová múka,
110 g ďatlová pasta (alebo vopred namočené ďatle a rozmixované),
110 g avokádo (roztlačené vidličkou),
1/2 ČL mletá škorica.
Postup:
Do misky dáme hladkú špaldovú múku, pridáme očistené avokádo, ktoré sme predtým pretlačili vidličkou, ďalej pridáme ďatlovú pastu (alebo vopred namočené ďatle a rozmixované) a nakoniec prisypeme mletú škoricu. Vypracujeme cesto, ktoré na mierne pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku zhruba 5 mm. Vykrojíme kolieska, ak chceme pečiatkové keksíky, tak poriadne otlačíme pečiatku, alebo vykrojíme iné tvary. Hotové keksíky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 10 minút, kým nezačnú okraje chytať zlatistú farbu. Z uvedenej dávky vyjde niečo cez 30 kusov sušienok.