Avokádo je ovocie, ktoré nie je sladké, nemá ani nejako zvlášť výraznú vôňu a ak je dozreté, má jemnú až krémovú konzistenciu. Avokádo je plné fytochemikálií ako napr. karotenoidy (beta-karotén, alfa-karotén a luteín), flavonoidy, fytosteroly (beta-sitosterol, campesterol a stigmasterol). Aj keď fytochemikálie nie sú pre život človeka bezprostredne nevyhnutné, tak ako tuky, bielkoviny, či uhľohydráty, môžu ľudské zdravie priaznivo ovplyvňovať. Avokádo nám ďalej poskytuje vlákninu a jedinečnú kombináciu tukov, mastných kyselín (kyselina olejová) a tzv. mastných alkoholov. Predovšetkým sú to tuky nenasýtené. Okrem toho v ňom nájdeme i ďalšie živiny a vitamíny ako napr. draslík, horčík, vitamín E, vitamín C a vitamíny skupiny B. Avokádo neobsahuje žiadny cholesterol ani sodík. Avokádo sa výborne hodí do šalátov a nátierok.
Avokádová nátierka
Suroviny:
1 avokádo,
1 cibuľa,
2 strúčiky cesnaku,
125 g mozzarella,
šťava z 1/2 limetky,
cherry rajčiny 5 ks,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
chilli paprička podľa chuti.
Postup:
Avokádo prerežeme pozdĺžne okolo kôstky, opačným krútivým pohybom dve polovice avokáda od seba oddelíme, kôstku vyberieme, polovice opäť prerežeme pozdĺžne na štvrťky a nakoniec šupku jednoducho stiahneme, ako keby sme lúpali banán. Avokádo nakrájame na kocky, pridáme ostatné suroviny a všetko spolu rozmixujeme.