Tento recept na tradičné domáce langoše robievam už dlhé roky. Langoše sú také výborné, že sa ich nemôžeme dojesť. Robia sa deň vopred a kysnú v chladničke. Do cesta dávam mlieko a kyslú smotanu, z čoho sú nadýchané, mäkkučké a veľmi chutné s lahodnou chuťou smotany.
Tradičné domáce, nadýchané a mäkkučké smotanové langoše z chladničky
Suroviny:
1 kg hladká múka,
4 ČL soľ,
2 vajcia,
400 ml mlieko,
250 ml kyslá smotana,
50 g droždie,
1 ČL kryštálový cukor.
Na dochutenie:
olej,
cesnek,
soľ,
nastrúhaný tvrdý syr,
tatárska omáčka (smotana, alebo kečup).
Postup:
Deň vopred si pripravíme cesto. Z 2 dcl mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. V miske zmiešame preosiatu múku, soľ, vajcia, kyslú smotanu, zvyšné mlieko a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto dáme do mikroténového sáčku (alebo veľkej misy a prikryjeme) a vložíme do chladničky. Na druhý deň vysmážame. Do panvice dáme rozohriať olej. Cesto rozdelíme na bochníčky, alebo odrezávame kúsky cesta a naolejovanými rukami tvarujeme langoše. Z oboch strán vypražíme do zlatista a dáme na papierovú utierku, aby odsala prebytočný olej. Po vypražení ich potrieme zmesou z roztlačeného cesneku, soli zmiešanou s trochou oleja. Podávame s tatarskou omáčkou (kyslou smotanou, resp. kečupom) a vrch husto posypeme strúhaným tvrdým syrom.