Vynikajúci pudingový koláč na všedné aj slávnostné príležitosti. Jeden recept na pudingový koláč som už pridala. Ten bol z troch druhov pudingu, kde sa do cesta primiešavali len pudingové prášky, ktoré urobili krásny farebný efekt na piškótovom ceste. Avšak tento je šťavnatejší a lahodnejší, nakoľko do piškótového cesta pridávame uvarený vychladnutý puding a na vrch ku šľahačke pridáme kyslé smotany.
Pudingový koláč z piškótového cesta a čokoládového pudingu, s krémom z kyslej smotany a zo šľahačky posypaný grankom, alebo strúhanou čokoládou
Suroviny na cesto:
5 ks vajcia,
štipka soli,
250 g polohrubá múka,
250 g práškový cukor,
1 vanilkový cukor Dr. Oetker,
1 kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker,
100 ml voda,
100 ml slnečnicový olej,
1 l mlieko,
2 ks čokoládový puding Dr. Oetker,
2 – 4 PL kryštálový cukor.
Suroviny na krém:
2 ks šlahačka v prášku Dr. Oetker,
300 ml mlieko,
1 PL práškový cukor,
500 ml pochúťková kyslá smotana,
2 ks vanilkový cukor Dr. Oetker.
Granko, alebo strúhaná čokoláda na posypanie.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vymiešame žĺtky s vanilkovým a práškovým cukrom do peny, pridám olej, vodu a premiešame. Ďalej pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipki soli, ktorý do cesta zapracujeme vareškou. Hotové cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Do piškóty dávame po lyžiciach vychladnutý puding, ktorý si uvaríme z 1 l mlieka, z kryštálového cukru a 2 balíkov čokoládových pudingov. Takto hotové cesto dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 – 200 °C zhruba 20 – 25 min. Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý posypeme grankom, alebo strúhanou čokoládou. Hotový koláč necháme stuhnúť v chladničke z večera do rána.
Príprava krému: V miske vymiešame pochúťkové kyslé smotany s vanilkovými cukrami a práškovým cukrom. Z mlieka a šľahačky v prášku vyšľaháme hustú šľahačku. Obe zmesi spojíme a premiešame.