Cibuľový kváskový chlieb zo špaldovej hladkej a špaldovej celozrnnej múky
Suroviny na kvások:
1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),
160 g ražnej múky,
170-180 ml vlažnej vody (záleží od múky),
Suroviny na chlieb:
150 g celozrnná špaldová múka,
400 g hladká špaldová múka,
5 g celá rasca,
20 g himalájska soľ,
2 stredne veľké cibule,
maslo na osmaženie,
250 g kvások,
300 ml vlažná voda.
Postup:
V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 250 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie špaldového cibuľového chleba.
Do misky si dáme špaldové múky, rascu, himalajskú soľ a cibule, ktoré sme osmažili na masle. Potom pridáme 250 ml kvásku a 300 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kvasiť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme (ja som prekladala priamo v miske), vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách z cesta vytvarujeme bochník a dáme do múkou vysypanej, alebo solamylom vysypanej ošatky. V ošatke necháme bochník kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať). Keď je chlieb nakysnutý, dáme ho na rozpálený plech, na ktorom je papier na pečenie, chlieb narežeme postriekame vodou a dáme piecť. Pečieme prvých 15 minút na 250 ° C so zaparením, potom stíšime na 190 °C a dopekáme 30-35 min. Či je chlieb vo vnútri upečený zistíme tak, že pri poklepaní zo spodu by mal duto zvoniť.