Domáci vlašský šalát je vhodný na studené misy i na chlebíčky. Výhodou takéhoto šalátu je jeho lahodná chuť, nakoľko si doň dá každý to, čo má rád. Niekto pridáva i mrkvu i feferóny, avšak moje deti ho majú najradšej takto:
Domáci vlašský šalát
Suroviny:
1 kg zemiaky,
1,5 kg diétna (lahôdková) saláma,
420 ml Majolka (majonéza Hellmanns),
420 ml Tatárska omáčka (Hellmanns),
smotana na šľahanie podľa potreby – na doriedenie,
200-300 g sterilizované uhorky + nálev z uhoriek,
60 g sterilizovaný hrášok bez nálevu,
80 g zeler,
1 PL horčica,
1 PL soľ,
1 PL kečup,
1/2 – 1 PL mleté čierne korenie.
Postup:
Zemiaky uvaríme a studené pokrájame. Pridáme nakrájanú salámu a uhorky. Zeler uvaríme a nastrúhame. Ďalej pridáme hrášok bez nálevu, soľ, korenie, horčicu, kečup a nálev z uhoriek. Všetko dobre premiešame a následne vmiešame majonézu a tatársku omáčku. Ak by bolo treba šalát doriediť, pridáme smotanu na šľahanie podľa potreby. Hotový šalát zľahka premiešame a necháme niekoľko hodín odležať. Servírujeme s pečivom, na studené misy, chlebíky a podobne.