Kto by nepoznal bonbóny Mozartove gule. Keďže ja ich milujem dostala som k narodeninám Mozartovu tortu. Túto famóznu, vynikajúcu a výrazne chutnú čokoládovú tortu ochutenú marcipánom a pistáciami, mi upiekla manželova dcéra Dominika. Snažila sa, čo najviac priblížiť k originálnej chuti bonbónov a keďže receptov na Mozartovu tortu nie je veľa, dala si tú námahu a recept si poskladala z troch receptov. Avšak tie boli v maďarskom jazyku, čiže si to musela dať i preložiť. Nesmierne si to vážim, taktiež i tento recept a môžem povedať, že torta sa nielenže vydarila, ale skutočne i chutila ako originálne bonbóny 🙂
Mozartova torta
Suroviny na korpus o priemere 26 cm:
6 ks vajcia,
6 PL horúca voda,
11 ČL kukuričný škrob,
120 g polohrubá múka,
3 ČL kypriaci prášok do pečiva,
štipka soli,
3 PL kakao,
200 g práškový cukor.
Suroviny na čokoládový krém:
400 ml sladká smotana (40%),
200 g horká čokoláda,
2 stužovače šľahačky.
Suroviny na nugátový krém:
200 ml sladká smotana (40%),
200 g orieškový nugát (nugeta),
1 stužovač šľahačky.
Suroviny na pistáciový krém:
200 ml sladká smotana (40%),
100 g drvené pistácie,
2 balíky vanilkový cukor.
Marcipánová vrstva:
200 g marcipán,
trocha práškového cukru.
Na dozdobenie:
nasekané pistácie,
bonbóny Mozartove gule,
nastrúhaná čokoláda.
Postup:
Večer si pripravíme čokoládový a nugátový krém. Na čokoládový krém zohrejeme čokoládu a smotanu, na nugátový krém, zohrejeme nugát so smotanou. Nesmie sa to variť. Krémy necháme vychladnúť a dáme do chladničky do nasledujúceho dňa.
Príprava korpusu: Bielky oddelíme od žĺtkov. Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh. V druhej miske vymiešame žĺtky s cukrom do penista. Potom pridávame po lyžici horúcu vodu, ďalej pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom do pečiva, kukuričný škrob a kakao. Všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom a nakoniec do zmesi vareškou zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 30 – 35 min. Po vychladnutí korpus rozdelíme na 3 časti.
Dokončíme čokoládový a nugátový krém z predchádzajúceho dňa tak, že čokoládovú smotanu vymiešame s 2 stužovačmi do penista a nugátovú smotanu vymiešame s 1 stužovačom do penista. Pistáciový krém pripravíme vyšľahaním smotany s vanilkovými cukrami a potom pridáme pistácie. Marcipán vyvaľkáme na kruh o priemere 26 cm.
Poskladanie:
Na spodný korpus natrieme polovicu čokoládového krému, na to uložíme vyvaľkaný marcipán. Na marcipán dáme úplne tenkú vrstvu čokoládového krému (zvyškom čokoládového krému budeme potierať celú tortu a boky). Dáme druhý korpus, ktorý potrieme nugátovým krémom. Na nugátový krém pôjde pistáciový krém, ale keďže nugátový krém je mäkký, potrieme spodok tretieho korpusu pistáciovým krémom a priklopíme ho tak, aby sa na nugátový krém prilepil krém pistáciový. Nakoniec celú tortu potrieme zvyškom čokoládového krému a dozdobíme nastrúhanou čokoládou, bonbónmi Mozartove gule a nasekanými pistáciami.