Bielkovinový večerný chlieb je vhodnou alternatívou k potravinám s vysokým obsahom sacharidov, čiže je vhodný v diétnom režime pre ženy i mužov. Kulturisti i fitnessky sa ho veľmi ťažko zriekajú. Keďže chlieb neobsahuje múku je taktiež vhodný i pre bezlepkovú stravu. Bielkovinový večerný chlieb obsahuje iba vajcia, tvaroh a semienka, čiže má vysoký podiel bielkovín – až 26,5 %. Je to o 4 až 5-krát vyšší podiel ako má bežný pšeničný, alebo ražno-pšeničný chlieb. Zároveň je v bielkovinovom večernom chlebe obsah sacharidov len zhruba 4,9 %, čo je 8-krát menej, ako v bežnom chlebe.
Večerný bielkovinový chlieb
Suroviny:
4 ks vajcia,
100 g tvaroh,
200 g ľanové semienka,
100 g slnečnicové semienka,
100 g tekvicové semienka,
štipka himalájska soľ,
štipka bio sóda bikarbóna.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky a ostatné suroviny. Všetko dobre premiešame a dáme do silikónovej formy, alebo formy na srnčí chrbát. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C zhruba 50 minút. Chlieb skladujeme v chladničke, maximálna spotreba je 5 dní.
Vyborny, nemala som dost semiacok tak som pridala chia a chlebik je super.
Miška, ďakujem Vám veľmi pekne, som rada, že chutil 🙂