Torta na krstiny
Vanilkovo-orieškovo-kakaová,
plnená čokoládovou a karamelovou plnkou,
potiahnutá hmotou z cukríkov marshmallow
Suroviny na 1 korpus:
5 ks vajcia,
5 PL polohrubá múka,
5 PL práškový cukor,
1/4 balíka kypriaci prášok do pečiva.
1 ČL olej,
v prípade kakaového korpusu (zameníme 2 PL múky za 2 PL kakaa),
v prípade orechového korpusu (zameníme 2 PL múky za 2 PL mletých vlašských orechov).
Suroviny na čokoládovú plnku:
250 g maslo,
250 g práškový cukor,
250 ml smotana na varenie 33 %,
250 g čokoláda na varenie.
Suroviny na karamelovú plnku:
1 Salko Karamel,
300 g maslo,
lekvár na korpus,
(čaj, káva, rum na pokvapkanie korpusov).
Suroviny na poťahovú hmotu na 1 dávku (robila som 2 dávky):
175 g amerických cukríkov marshmallows (kúpime v Lidli),
2 PL voda,
štipka kyselina citrónová,
vanilkový extrakt (nemusí byť),
700-750 g práškový cukor (vrátane dopracovania na doske),
potravinárske farbivo.
Na vystuženie torty:
4 ks slamky + 2 ks špajdle,
kartón, alobal, potravinárska fólia.
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtok a vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, zamiešame 5 PL múky zmiešanej s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme olej. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista. Takto upečieme biely korpus. Druhý korpus kakaový pečieme tak isto, len namiesto 5 PL múky dáme 3 PL polohrubej múky a 2 PL kakaa. Tretí korpus môžeme upiecť orechový, opäť zameníme múku za 2 PL mletých vlašských orechov. Vychladnuté korpusy naplníme čokoládovou plnkou, môžeme striedať i s karamelovou. Spodný korpus pokvapkáme rumom, čajom, alebo kávou, potrieme lekvárom, dáme plnku, priložíme druhý korpus, opäť pokvapkáme čajom, potrieme lekvárom, natrieme plnkou…Takto navrstvíme všetky korpusy. Zvlášť si urobíme spodnú tortu a zvlášť vrchnú tortu. Obe torty potrieme karamelovou alebo čokoládovou plnkou, dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté torty potiahneme poťahovou hmotou najskôr za 4 hodiny, najlepšie až na druhý deň. Keďže je torta dojposchodová, vystužíme ju. Do spodnej torty som dala 4 slamky (zastrihneme podľa hrúbky torty), ktoré som vyplnila špajdlami a na vrch som pod kruhovú tortu dala kartón, obalený alobalom a potravinárskou fóliou. Kartón je v tvare kruhu a musí byť o niečo menší ako je torta, aby ho nebolo vidieť. Tortu dozdobíme podľa fantázie.
Plnka čokoládová : Smotanu s čokoládou rozpustíme na miernom ohni (mesmie vrieť) na hustú kašu a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Zvlášť si vymiešame maslo s cukrom a postupne pridávame vychladnutú čokoládovú masu. Krém je jednoduchý, finančne nenáročný, trvanlivý a dá sa použiť aj pod poťah.
Plnka karamelová: Maslo a Salko Karamel vymiešame do hladka. Ak nemáme Salko Karamel, uvaríme klasické Salko vo vode zhruba 2-2,5 hodiny. Varíme deň vopred.
Poťahová hmota z cukríkov marshmallow:
Cukríky opláchneme pod tečúcou vodou a dáme do mikrovlnky rozpustiť zhruba na 2-3 minúty. Počas tejto doby ich 2 až 3-krát premiešame. Mala by vzniknúť taká pena, do ktorej pridáme kyselinu citrónovú a pár kvapiek vanilkového extraktu. Ak chceme hmotu zabarbiť, pridáme farbivo ešte pred pridaním práškového cukru, čiže do roztopených cukríkov. Následne vmiešame 500 g preosiateho práškového cukru, premiešame vareškou, alebo ručným mixérom s nádstavcami na hnetenie, vyklopíme na dosku a ručne dopracovávame so zvyšným cukrom a s vodou (maximálne 2 PL). Hmotu vyváľkame na doske poprášenej Solamylom, alebo práškovým cukrom. Pripravenú a stuhnutú tortu po vypracovaní hmoty ihneď potiahneme, vtedy sa s ňou robí najlepšie. Ak nám zostane hmota naviac, zabalíme ju do mikroténového sáčka, vložíme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a dáme do chladničky. Neskôr ju pridáme do novej hmoty pri roztápaní cukríkov. Hmota MMF je elastická a dobre sa s ňou pracuje, avšak robím ju, keď poťahujem biele torty, prípadne torty nie s príliš sýtym zafarbením. Keď sa pridá väčšie množstvo farby, hmota stráca pružnosť, praská, láme a mrví sa…