Vynikajúce mäkké medovníčky

Vynikajúce mäkké medovníčky

Vianočné medovníčky k Vianociam neodmysliteľne patria. Je nesmierne veľa receptov, avšak  ja mám vyskúšaný u nás rokmi overený, tento recept na vynikajúce mäkkučké medovníčky, o ktorý sa chcem s vami podeliť.

medovníčky

Suroviny:

CESTO:

1/2 kg hladkej múky špeciál,

125 g masla,

125 g medu,

220 g práškového cukru,

3 celé vajcia + 1 vajce na potretie

1 ČL sódy bikarbóny,

1 ČL perníkového korenia,

hŕstka orechov

POLEVA:

1 bielok

150 g práškového cukru

 

Postup:DSC07532

Suroviny na cesto zamiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme stáť 24 hodín v chladničke. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 mm a vykrajujeme. Naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme celým vajíčkom a pečieme pri teplote 180 °C cca 12-15 min. Vychladnuté ozdobíme bielkovou polevou.

Bielková poleva: Práškový cukor preosejeme aspoň dvakrát cez jemnučké sitko, pridáme bielok a miešame ručne asi 20 až 30 minút. Pri miešaní strojom sa do polevy dostáva vzduch, vtedy poleva opadáva a horšie sa s ňou zdobí. Poleva je hotová vtedy, keď akoby“opadávala“ z varešky, nesmie tiecť takým prúdikom. Ak by sa poleva zdala byť riedka, pridáme cukor, ak by poleva bola hustá pridáme bielok.

Na zalievanie a zlepovanie plôch sa používa riedka poleva zhruba 100 g práškového cukru na 1 bielok. Z varešky by mala tiecť, ale nie veľmi.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *