Vanilkovo-škoricové hrebene

Vanilkovo-škoricové hrebene

Tak ako som už viackrát písala, ja nesmierne milujem kysnuté cesto. Takže pre milovníkov kysnutého cesta pridávam tento recept na vynikajúce vanilkovo-škoricové hrebene zo špaldovej múky. Keďže sú vynikajúce a vydržia mäkké až do druhého dňa, robievam ich z dvojitej dávky 🙂

Kysnuté vanilkovo-škoricové hrebene zo špaldovej múky

Suroviny na cesto:

600 g hladká špaldová múka,

1 ČL himalájska soľ,

3 PL kryštálový cukor,

300 ml mlieko,

1 vajce,

2 žĺtky,

30 g droždie,

60 g zmäknuté maslo.

Suroviny na vanilkovú plnku:

600 ml mlieko,

2 ks Premium puding Dr.Oetker Pravá vanilka,

2 ks vanilkový cukor Dr. Oetker,

2 PL trstinový cukor.

Suroviny na potretie:

1 žĺtok + 1 PL mlieko.

Suroviny na posyp:

2 PL roztopené maslo,

1 ks vanilkový cukor Dr. Oetker,

4 PL trstinový cukor,

1 PL mletá škorica (cejlon).

 

Postup:

Z mlieka, droždia a 1 PL kryštálového cukru si urobíme kvások. Cukor odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor. Pridáme vajce, žĺtky, roztopené maslo a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 50-60 minút na teplom mieste.

Medzitým si pripravíme plnku. Z mlieka, cukru a pudingov si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 12 bochníkov. Každý vyvaľkáme. Do jednej polovice dáme pudingovú plnku a druhú polovicu nakrojíme niekoľkými rezmi, ale nie do konca – viď obrázok. Potom zvinieme cesto tak, aby bola pudingová náplň vo vnútri a na vrchu zostala rozrezaná časť, vzniknú hrebene. Hrebene prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo plech potretý olejom a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Potom ich potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 15 minút. Ešte horúce hrebene potrieme roztopeným maslom a posypeme zmesou cukru a škorice (v miske si vymiešame vanilkový a trstinový cukor so škoricou).