Syrové praclíky

Syrové praclíky sú vynikajúcou slanou pochúťkou k pivu či vínku. Toto trvanlivé slané pečivo obvykle pečiem na Vianoce i Veľkú noc, prípadne inú príležitosť.

Slané praclíky so syrom a smotanou

syrové praclíky fotopostup

Suroviny:

1 kg polohrubá múka,

1 balík kypriaci prášok do pečiva,

500 g maslo,

300 g strúhaný tvrdý syr (EIDAM),

2 ČL soľ,

250 ml kyslá smotana.

Na potretie: 1 ks vajce.

Na posypanie:

strúhaný syr,

sezamové semienka,

ľanové seminka.

 

Postup:

Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť 12 hodín v chladničke. Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku zhruba 3 mm a s formičkou na praclíky povykrajujeme. Praclíky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom, alebo sezamovými, ľanovými, prípadne chia semienkami. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 12-15 minút.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.