Špaldový ovocný koláč s mrveničkou

Špaldový ovocný koláč s mrveničkou

Tento vynikajúci a rýchly ovocný koláč s mrveničkou, bez kysnutia je nenáročný na prípravu, ale i suroviny, takže ho zvládne každá gazdinka.  Je veľmi obľúbený, nakoľko všetky suroviny vymiešame v jednej miske a šup s ním do rúry 🙂

Pečiem ho veľmi často s obmenami špaldovej polohrubej múky, ale i klasickej pšeničnej polohrubej múky. Či leto, či zima, vždy je aktuálny, nakoľko ovocie dáme podľa ročného obdobia, či už čerstvé, mrazené, alebo kompótové.

Špaldový ovocný koláč s mrveničkou

Suroviny na cesto:

300 g špaldová (pšeničná) polohrubá múka,

1 kypriaci prášok do pečiva,

180 g kryštálový/trstinový cukor,

2 ks vajcia,

4 PL slnečnicový olej,

200 ml plnotučné mlieko,

ovocie (čerstvé, kompótové) podľa chuti.

Suroviny na mrveničku:

100 g špaldová (pšeničná) hrubá múka,

50 g maslo,

50 g kryštálový/trstinový cukor.

 

Postup:

V miske si vymiešame vajcia s kryštálovým/trstinovým cukrom do penista. Postupne pridáme olej, mlieko a špaldovú/pšeničnú polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dobre vymiešame, kým nevznikne cesto, ktoré dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch naukladáme ovocie a posypeme mrveničkou, ktorú si pripravíme zmiešaním surovín – masla, múky a cukru. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180°C zhruba 25 až 30 minút.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *