Kváskový špaldový chlieb so semienkami

Kváskový špaldový chlieb so semienkami

Najčastejšie chlieb pečiem zo špaldovej múky a špaldovej celozrnnej múky. Samozrejme, občas upečiem i pšeničný, pšenično-ražný a iný chlieb. Avšak, keďže u nás sa pečivo konzumuje každodenne, rozhodla som sa pre zdravšiu variantu a to z viacerých dôvodov. Pri použití pšeničnej múky je telo takpovediac „zalepkované“, nakoľko pšenica obsahuje mnoho lepku. Preto je vhodné nahradiť pšeničnú múku za celozrnnú, špaldovú, alebo ražnú, ktoré obsahujú viac minerálov a enzýmov a menej lepku. Špaldová múka je nielenže zdravšia, ale pečivu dodáva i orieškovú chuť, chlieb je vláčnejší a aromatickejší.

Kváskový špaldový chlieb s tekvicovými, sezamovými, slnečnicovými a ľanovými semienkami

kváskový špaldový chlieb

Suroviny na kvások:

 1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

160 g ražnej múky,

170-180 ml vlažnej vody,

Suroviny na chlieb:

600 g špaldovej múky,

5 g celej rasce,

20 g himalájskej soli,

1 ČL tekvicových semienok,

1 ČL sezamových semienok,

2 ČL slnečnicových semienok,

1 ČL ľanových semienok,

300 g kvásku,

330 ml vlažnej vody.

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie špaldového chleba.

prekladanie cesta
Prekladanie cesta

Do misky si dáme špaldovú múku, rascu, himalajskú soľ a semiačka. Všetky suché suroviny premiešame, potom pridáme 300 ml kvásku a 330 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kvasiť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme podľa fotografie, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách cesto stočíme, vytvarujeme bochník a dáme do múkou vysypanej, alebo solamylom vysypanej ošatky. V ošatke necháme bochník kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti  (urobíme si „prstový test“, jamka by sa mala pomaly vracať). Keď je chlieb nakysnutý, dáme ho na rozpálený plech, na ktorom je papier na pečenie, chlieb narežeme postriekame vodou a dáme piecť. Pečieme prvých 15 minút na 250 ° C so zaparením, potom stíšime na 190 °C a dopekáme 35 min. Či je chlieb vo vnútri upečený zistíme tak, že pri poklepaní zo spodu by mal duto zvoniť.  Chlieb necháme vychladnúť na mriežke, prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť.

Zaparenie: Rozpálime rúru na 250 °C, po dosiahnutí 250 °C necháme nahriať cca 30 minút. Na dne rúry pridáme starý plech a po vložení chleba do rúry vylejeme do starého plechu hrnček horúcej vody pre vytvorenie pary v rúre. Potom rýchlo zatvoríme dvierka. Po 15 minútach znížime rýchlosť na 190 °C



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *