Špaldové škoricovníky

Špaldové škoricovníky

Vynikajúce, kysnuté

škoricové osie hniezda zo špaldovej múky

Suroviny na cesto:

550 g hladká špaldová múka + na podsypávanie,

1,5 ČL himalájska soľ,

2 PL kryštálový/trstinový cukor + 1 ČL do kvásku,

42 g droždie,

300 ml mlieko,

100 ml olej,

2 ks vajcia.

Suroviny na škoricovú plnku:

4 ČL mletá škorica,

6 PL kryštálový/trstinový cukor,

70 g roztopené maslo,

1 vajce na potieranie.

 

Postup:

V miske si zamiešame teplé mlieko s 1 ČL kryštálového cukru, následne pridáme droždie a necháme na teplom mieste zhruba 10-15 minút, aby nám vznikol kvások.

Medzitým si dáme do druhej misky všetky suroviny na cesto, nakoniec pridáme kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme redšie cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút). Cesto je redšie, tak sa nezľakneme. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Hotové vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú dosku (ak sa cesto moc lepí, primiesime trochu múky). Cesto rozdelíme na dve časti, ktoré vyvaľkáme na obdĺžniky. Obdĺžniky potrieme rozpusteným maslom a poriadne posypeme škoricovou zmesou (cukor zmiešaný so škoricou). Plát zrolujeme do rolády a krájame kúsky široké zhruba 2,5 cm. Hotové osie hniezda poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 min. podkysnúť. Nakoniec ich potrieme vajcom, môžeme ich ešte trochu posypať cukrom, ale nemusíme a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C zhruba 10 minút.

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *