Prečo kupovať drahé pizza rožky v pekárňach, keď si môžeme pripraviť takéto jednoduché a chutné domáce pizza rožteky z kysnutého cesta, do ktorého sa pridáva vegeta a pizza korenie. Z dávky vyjde 30 rožkov.
Pizza rožky z kysnutého cesta
Suroviny na cesto:
300 ml mlieko,
1 ČL kryštálový cukor,
42 g droždie,
600 g hladká múka,
štipka soli,
150 ml olej,
1,5 ČL vegeta,
1 ČL pizza korenie,
Suroviny na obloženie:
kečup,
tvrdý plátkový syr (EIDAM),
šunková saláma,
1 ks žĺtok na potretie,
strúhaný tvrdý syr na posypanie.
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. V miske zmiešame preosiatu hladkú múku, soľ, vegetu, pizza korenie, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút, až kým vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja, zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 až 50 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na päť častí, každú rozkrájame na 6 trojuholníkov, ktoré potrieme kečupom, obložíme šunkovou salámou, plátkami syru a sformujeme rohlíky. Rožky formujeme tak, že trojuholník stočíme od širšej časti k užšej a konce zatočíme. Hotové rohlíky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 až 15 minút podkysnúť. Nakysnuté rožky potrieme žĺtkom, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 20 minút do zlata.