Parížske rožky

Parížske rožky

Skúšala som rôzne recepty na

parížske rožky,

ale tento recept je pre mňa skrátka top. Keďže u nás moc kakao „neide“, na rožky som dala lahodný krém bez kakaa.

parížske rožteky

Suroviny na jadrovú hmotu:

4 bielka,

300 g práškový cukor,

180 g mleté vlašské orechy,

2-3 PL hrubá múka.

Suroviny na krém:

250 g maslo,

250 g práškový cukor,

4 žĺtka,

1 vanilkový cukor,

3 dcl mlieko,

1 Zlatý klas.

Na čokoládovú polevu:

100 g čokoláda na varenie

80 g cera.

Postup:

Bielka s práškovým cukrom vyšľaháme na sneh, potom došľaháme do husta nad parou. Pridáme mleté vlašské orechy (orechy preosejeme cez sitko, aby sa nám neupchávalo cukrárenské vrecúško) a nakoniec pridáme hrubú múku. Hotovú jadrovú hmotu dáme do cukrárenského vrecúška a striekame paličky, alebo polmesiačiky (rožky), na pomúčený a vymastený plech, prípadne plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme, resp. sušíme vo vyhriatej rúre pri teplote 100°C zhruba 20 až 25 minút.

Prípravíme si krém. V hrnčeku premiešame zlatý klas s vanilkovým cukrom a so žĺtkami, pridáme mlieko a varíme, kým vznikne taká hustejšia kaša. Odstavíme zo sporáka a za občasného miešania ju necháme vychladnúť. V miske vymiešame maslo s práškovým cukrom do peny. Vychladnutú kašu zapracujeme do masla s práškovým cukrom, aby nevznikli hrudky (ja používam ručný mixér). Hotový krém pomocou cukrárenského vrecúška nastriekame na rožky (použijeme o niečo menšiu špičku ako na jadrovú hmotu). Takto pripravené rožky dáme stuhnúť do chladničky.

Pripravíme si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou a necháme mierne vychladnúť. Stuhnuté rožky namáčame v redšej a nie v horúcej, ale v mierne vychladnutej čokoládovej poleve, aby sa nám krém netopil.

Rožky namočené v čokoládovej polevy dáme stuhnúť do chladničky.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *