A opäť si dáme niečo zdravšie 🙂
Jednoduchá, rýchla a lahodná
parížska torta bez múky
je vhodná i pre bezlepkovú stravu. Do torty sa pridáva strúhanka, takže pri bezlepkovej strave, ju nahradíme kukuričnou strúhankou.
Suroviny na korpus:
4 vajcia,
100 g trstinového cukru,
90 g mletých vlašských orechov,
25 g strúhanky (alebo kukuričná strúhanka),
štipka soli,
1/4 prášku do pečiva.
Na plnku:
lekvár,
2 ks parížska šľahačka,
75 % čokoláda.
Postup:
V miske vymiešame žĺtka s trstinovým cukrom do peny. Následne pridáme orechy, strúhanku, prášok do pečiva a poriadne vyšľaháme. V druhej miske si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipki soli, ktorý po lyžici primiešame do zmesi. Hotovú zmes vylejeme do tortovej formy (priemer formy je 22 až 23 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 až 25 minút. Na upečený a vychladnutý korpus nanesieme lekvár. Následne vyšľaháme parížske šľahačky (bez cukru a bez stužovačov) a dáme na lekvár. Nakoniec tortu posypeme strúhanou čokoládou. Vhodná čokoláda na parížsku tortu je s vyšším obsahom kakaa.