Parené buchty

Domáce parené buchty sú najobľúbenejšie múčne jedlá, ktoré patria k tradičným jedlám našich starých mám. Keďže u nás sú veľmi obľúbené, robievam ich z tejto veľkej dávky, kde ich vyjde niečo cez 70 ks (stredne veľké = 4 kusy na veľký tanier). Tie, ktoré zostanú zamrazím a máme vždy po ruke, keď prídu na chuť.

Domáce parené buchty

s vynikajúcou citrónovou vôňou a chuťou

parené buchty fotopostup

Suroviny na cesto:

1 kg polohrubá múka,

42 g čerstvé droždie, alebo 12 g sušené kvasnice,

3 žĺtky,

2 ks vanilkový cukor,

5 PL kryštálový/trstinový cukor,

1 ČL soľ,

100 ml olej,

630-650 ml vlažné mlieko (záleží od múky),

citrónová kôra.

Suroviny na plnenie a posypanie:

2-3 ks poháre zavárané marhule (ovocie podľa chuti), alebo lekvár,

rozpustené maslo, granko, kakao a práškový cukor, mleté vlašské orechy, prípadne mletý mak.

 

Postup:

Z 200 ml mlieka, 1 ČL cukru a droždia si urobíme kvások. V miske zmiešame múku so soľou, pridáme vanilkové cukry, zvyšok kryštálového cukru, citrónovú kôru, žĺtky, olej, 400 ml mlieka a kvások. Podľa potreby pridávame zvyšok mlieka (30-50 ml), až vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré miesime zhruba 10 minút. Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenký plát a radielkom nakrájame na štvorce, ktoré plníme buď ovocím, alebo lekvárom. Následne vždy protiľahlé konce trochu povytiahneme, spojíme a upravíme do tvaru buchtičky. Buchty paríme na paráku, alebo si dáme zohriať vodu do veľkého hrnca, na ktorý upevníme kuchynskú utierku, naukladáme buchty, prikryjeme druhým hrncom a paríme zhruba 10 minút. Parené buchty polejeme rozpusteným maslom a posypeme podľa chuti – práškovým cukrom a kakaom, grankom, makom, alebo orechmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.