Oškvarkové pagáčiky

Vynikajúce domáce škvarkové pagáče

oškvarkové pagáče fotopostup

Suroviny:

42 g droždie,

1 ČL kryštálový cukor,

300 ml mlieko,

750 g polohrubá múka,

1,5 ČL himalájska soľ,

150 g maslo,

2 vajcia,

1 ČL biele víno, alebo ocot,

500 g oškvarky + soľ,

1 vajce + 1 PL mlieko na potretie,

hrubozrnná soľ + celá rasca na posypanie.

 

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. V miske zmiešame polohrubú múku, soľ, pridáme maslo, celé vajcia, víno alebo ocot a kvások. Miesime 10 až 15 minút, až kým vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja, zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a potrieme 1/3-inou mletých oškvarkov zmiešaných so soľou. Následne preložíme ako obálku – viď fotografie, dáme pod potravinárku fóliu a necháme odpočinúť zhruba 30 minút. Takto prekladáme ešte 2-krát, čiže spolu 3-krát. Potom cesto opäť rozvaľkáme, ale na hrúbku približne 1,5 cm, nožom urobíme mriežku a vykrajujeme pagáče. Pagáče ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte 20 min. podkysnúť, potrieme ich vajcom zmiešaným s mliekom. Kto chce môže si pagáčiky posypať hrubozrnnou soľou a rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 25 až 30 minút do zlatista.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.