Orechový kysnutý závin

Orechový kysnutý závin

Z dávky vyjdu 2 záviny.

Suroviny na kvások:
200 ml mlieko,
1 ČL kryštálový cukor,
1 ks droždie (42g).
Suroviny na cesto :
600 g polohrubá múka,
štipka soli,
2 žĺtky,
100 ml mlieko,
100 ml olej,
4 PL kryštálový cukor.
Suroviny na plnku:
300 az 400 g mleté vlašské orechy,
kryštálový cukor podľa chuti + mlieko podľa potreby.

Postup:

Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, 200 ml mlieka a droždia. V mise zmiešame múku soľ, kryštálový cukor. Pridáme žĺtky, olej, mlieko a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto rozdelíme na 2 polovice, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť  30 minút na teplom mieste. Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním orechov s cukrom a prilejeme trochu mlieka, aby sa suroviny zlepili. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a naplníme plnkou. Stočíme do rolády, konce zatočíme. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a necháme ešte zhruba 20 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 °C zhruba 25 minút do zlata.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *