Orechovo-karamelová torta

Orechovo-karamelová torta

Orechová torta zo špaldovej múky s karamelovou plnkou posypaná mandľovými lupienkami

karamelová torta fotopostup

Suroviny na cesto:

7 ks vajcia,

štipka soli,

140 g mleté vlašské orechy,

140 g hladká špaldová múka,

1 kypriaci prášok do pečiva,

140 g kryštálový/trstinový cukor,

1 PL voda,

1 PL olej.

Suroviny na plnku:

1 plechovka Salko Karamel,

1 Zlatý klas,

500 ml mlieko,

1 vanilkový cukor,

1 PL kryštálový cukor,

1 smotana na šľahanie 33%.

Na dozdobenie:

nasekané vlašské orechy,

mandľové lupienky.

 

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtok. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, potom pridáme orechy, špaldovú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vodu a olej. Všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom a nakoniec pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipki soli, ktorý zapracujeme do cesta vareškou. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 °C do zlatista (výška teploty závisí od priemeru tortovej formyčím menší priemer, tým nižšia teplota) . Vychladnutý korpus prerežeme na polovicu. Tretí korpus som robila z polovičnej dávky a pridala som trochu kakaa (nemusí byť). Či korpus prerežeme na 2 alebo 3 časti záleží od priemeru tortovej formy. Hotové korpusy naplníme karamelovou plnkou, po bokoch ozdobíme posekanými vlašskými orechmi a vrch posypeme mandľovými lupienkami. Tortu dáme do chladničky stuhnúť.

Príprava karamelového krému: Z mlieka, vanilkového, kryštálové cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. Do vychladnutého pudingu primiešame Salko Karamel (ak nemáme Salko Karamel, uvaríme klasické Salko vo vode zhruba 2-2,5 hodiny. Varíme deň vopred.). Nakoniec ručne primiešame vyšľahanú smotanu na šľahanie.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *