Opitý izidor

Opitý izidor je stará dobrá klasika, skrátka overený a vynikajúci zákusok plný orechov a rumu. A keďže fašiangy hýria farbami, ktoré zaháňajú pochmúrnosť zimných dní, môžeme ho posypať napríklad farebnými cukríkmi, aby sme vniesli farby aj na stôl.

Opitý izidor

Suroviny na cesto:

150 g práškový cukor,

150 g maslo,

4 ks vajcia,

štipka soli,

120 g mleté vlašské orechy,

70 g polohrubá múka,

1 balík kypriaci prášok do pečiva,

1 PL kakao.

Suroviny na orechovú náplň:

200 g mleté vlašské orechy,

2 kopcovité PL práškový cukor,

150 ml rum (um),

1 balík Vanilkový cukor s jemnou chuťou a vôňou vanilky „Bourbon“.

Suroviny na čokoládový krém:

300 ml mlieko,

1 Zlatý klas,

2 PL kakao,

1 žĺtok,

300 g maslo,

5 PL kryštálový cukor.

Suroviny na dohotovenie:

ovocný džem,

100 g čokoláda na varenie,

80 g cera,

farebné cukríky na ozdobenie.

 

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vymiešame žĺtky s cukrom a maslom do penista. Následne pridáme orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a všetko dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec do cesta vareškou zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180-190°C zhruba 20 – 25 minút. Vychladnutý korpus natrieme džemom, navrstvíme naň orechovú náplň, čokoládový krém a dáme na min. 2 hodiny do chladničky, aby nám stuhol krém. Nakoniec ho polejeme čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou) a posypeme farebnými cukríkmi.

Orechová náplň: Orechy zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Zalejeme rumom a necháme odležať.

Čokoládový krém: Z mlieka, cukru a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Vychladnutý puding pridáme postupne po lyžičkách do vymiešaného masla. Nakoniec pridáme kakao a plnku vymiešame dohladka.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.