Nugátovo-liesková torta

Nugátovo-liesková torta

Keďže môj syn miluje lieskové orechy a nugát rozhodla som sa mu pripraviť narodeninovú tortu z lieskových orechov a s nugátovo-lieskovou plnkou. Avšak torta mala skoro 8 kg, tak som ju kombinovala s krémom a lá Pribináčik, ktorý u nás nesmie chýbať 🙂

Na nugátovo-lieskovú plnku som použila novinku od Dr.Oetker  Orieškový nugát. Je to vynikajúci základ, ktorý dodá každému koláču, torte… lahodne plnú lieskovo orieškovú chuť, nakoľko obsahuje 30 % lieskových orechov. Je ho možné použiť  ako plnku do torty, zákuskov, na zlepovanie pečiva,  taktiež ako krém na cupcake, prípadne ako nugátovú polevu, ktorou sa poleje už hotová naplnená torta. Čiže využitie tohto nugátu je všestranné.

Nugátovo-liesková torta

Suroviny na korpus:

5 ks vajcia,

3 PL polohrubá múka,

2 PL mleté lieskové orechy,

5 PL práškový cukor,

1/4 balíka kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker,

1 ČL olej,

Suroviny na nugátovo-lieskový krém:

200 ml sladká smotana (40%),

200 g Orieškový nugát Dr.Oetker,

1 stužovač šľahačky Dr. Oetker.

 

Postup:

Večer si pripravíme nugátovo-orieškový krém. Na nugátový krém, zohrejeme smotanu, nesmie sa variť a do nej pridáme nakrájaný orieškový nugát, ktorý rozmiešame v smotane. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky do nasledujúceho dňa.

Upečieme si korpusy, záleží akú tortu robíme, ja som robila narodeninovú, takmer 8 kg, takže som piekla rôzne korpusy. Aj v priemere 18 cm, vtedy korpus prekrojím na 2 až 3 časti, ale aj korpusy v priemere 24 cm, vtedy korpusy neprekrojím, ale upečiem podľa potreby 2 až 3 kusy.

Takže bielky oddelíme od žĺtok a vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, zamiešame 3PL múky zmiešanej s práškom do pečiva. Potom pridáme 2 PL mletých lieskových orechov. Nakoniec pridáme olej a všetko dobre vymiešame ručným mixérom. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista (v prípade priemeru 24 cm, ak pečiem menší priemer napr. 18 cm, keď korpus vybehne hore, zhruba po 10 minútach, znížim teplotu na 160-170°C a pomaly dopekám).

Na druhý deň dokončíme nugátovo-orieškový krém tak, že nugátovú smotanu vymiešame s 1 stužovačom do penista a krém je hotový. Tortu naplníme krémom a dozdobíme podľa fantázie. Keďže ja som robila detskú narodeninovú tortu, zdobila som poťahovou hmotou, ale vynikajúca torta je i poliata ganache čokoládovou polevou a dozdobíme lieskovými orieškami, bonbónmi….

 

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *