Mašličky z lístkového cesta

Mašličky z lístkového cesta

Lístkové cesto je vynikajúci základ na rôzne sladké i na slané maškrty. Cesto občas pripravujem i doma z múky a masla, hlavne na domáce šamrole, tie potom majú vynikajúcu príchuť masla. Avšak niekedy ho i kupujem, čo je rýchle, praktické a hlavne bez práce. Kúpené lístkové cesto najviac používam na slano. Tieto chutné mašličky z lístkového cesta, schwarzwaldskej šunky a syra by som nazvala rýchlovky, nakoľko sa rýchlo pripravia i rýchlo zjedia 🙂

mašličky z lístkového cesta fotopostup

Suroviny:

500 g lístkové cesto

200 g schwarzwaldská šunka

200 g tvrdý syr

vajce na potretie

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a nakrájame na 15 rovnakých častí – to tvaru štvorca. Každý jeden štvorec po krajoch narežeme ako je na fotografii. Do stredu uložíme schwarzwaldskú šunku, na šunku dáme tvrdý syr, tak aby neprečnievali do narezaných častí. Potom chytíme dve protiľahlé strany a pritlačíme ich k sebe prstami. Následne zoberieme ďalšie dve protiľahlé strany a spolu ich dobre pritlačíme, aby vznikla mašlička. Mašličky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 až 25 minút.

Namiesto schwarzwaldskej šunky môžeme použiť šunkovú salámu, oravskú slaninu a podobne.

Mašličky môžeme posypať syrom, kmínom, sezamovými, ľanovými semiačkami, prípadne chia semiačkami.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *