Marhuľové oči

Marhuľové oči

Tieto šťavnaté kysnuté marhuľové koláčiky sú v podstate obmenou moravských koláčov. Nie sú pracné, s ovocnou obmenou sú veľmi osviežujúce a sú vhodné na pohostenie i na bežný deň.

Šťavnaté marhuľové kolieska z kysnutého cesta

marhuľové oči

Suroviny:

600 g hladká múka,

štipka soli,

50 g roztopené maslo,

500 ml mlieko,

42 g droždie,

50 g kryštálový cukor,

zavárané marhule (prípadne čerstvé),

trocha kryštálového cukru,

1 ks vajce na potretie,

práškový cukor na posypanie.

 

Postup:

Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, 2 dcl mlieka a droždia. Mlieko a cukor odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor. Pridáme zvyšné mlieko, roztopené maslo a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát o hrúbke 1 cm a povykrajujeme kolieska. Na plech vystlaný papierom na pečenie naukladáme kolieska a necháme zhruba 10 až 15 minút podkysnúť. S menším pohárom vytlačíme do kolieska jamky, do ktorých nasypeme kryštálový cukor (ak sú marhule zavárané, stačí 1/2 ČL kryštálového cukru, ak sú marhule čerstvé môžeme dať 1 ČL cukru). Na cukor položíme polovicu marhule hore bruškom, okraje koliesok potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180°C zhruba 20 minút. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *