Makovo-orechový koláč

Makovo-orechový koláč

Keď dostanem chuť na niečo zdravšie, bez múky, cukru a neviem sa rozhodnúť medzi makom, či orechmi, upečiem si tento makovo-orechový koláč 🙂

Je nenáročný na prípravu, teda rýchly ale zároveň i veľmi chutný. A keďže múka je nahradená orechmi a makom, koláč je vhodný aj pri bezlepkovej strave.

Makovo-orechový koláč bez múky a cukru

Suroviny:

150 g mleté vlašské orechy,

150 g mletý mak,

1 kypriaci prášok do pečiva,

5 ks vajcia,

190 g maslo,

150 g med,

70 ml mlieko.

Na dohotovenie:

domáci lekvár na potieranie,

100 g horká čokoláda + 1-2 PL olivový olej

 

Postup:

V miske vymiešame maslo, pridáme med, vajcia, mlieko a všetko spolu dobre vymiešame. V druhej miske zmiešame sypké suroviny – orechy, mak, kypriaci prášok do pečiva. Sypkú zmes primiešame k ostatným surovinám. Všetko spolu dobre vymiešame, až vznikne „cesto“. Hotové „cesto“ nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 °C zhruba 20 – 25 minút. Koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme domácim lekvárom a polejeme čokoládou (čokoláda rozpustená vo vodnom kúpeli + olej). Ja som poliala bielou a posypala tmavou čokoládou, avšak zdravšia verzia je horká čokoláda v kombinácii s olivovým olejom, ktorá prospieva zdraviu, čiže má zdravotné benefity na srdce, cievy, odbúravanie cholesterolu).



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *