Kváskový špaldový pizza koláč

Kváskový špaldový pizza koláč

Pizza je vynikajúce jedlo z cesta talianskeho pôvodu, ktoré je typicky tvorené tenkým cestom kruhového tvaru, avšak tvar ani hrúbka nie sú pravidlom. Keďže u nás je pizza veľmi obľúbená, rozhodla som sa upiecť tento pizza koláč v zdravšej verzii. Kváskový špaldový pizza koláč je zhotovený z kvásku z ražnej múky a cesto je zo špaldovej múky. Z dávky mi vyšli 2 plechy.

kváskový špaldový pizza koláč fotopostup

Suroviny na kvások:

1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

160 g ražnej múky,

170-180 ml vlažnej vody,

Suroviny na cesto:

700 g špaldovej múky,

2 ČL himalájskej soli čiernej,

2 vajcia,

8 PL olivového oleja,

2 dcl mlieka,

300 g kvásku.

Na obloženie:

pizza korenie,

paradajkový pretlak alebo kečup,

podľa chuti saláma, syr, šampiňóny, kukurica, slanina, cibula, vajcia

 

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme na pečenie pizza koláča.

prekladanie cesta
Prekladanie cesta

Do misky si dáme špaldovú múku, himalajskú soľ, vajcia, olej, mlieko a kvások.  Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Dobre vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme podľa fotografie, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách si cesto rozdelíme na 2 polovice a dáme na 2 plechy vymastené olivovým olejom. Na plechoch ich necháme kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti  (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať).  Keď je cesto nakysnuté, potrieme ho paradajkovým pretlakom, alebo kečupom a posypeme pizza korením. Jeden koláč som robila so salámou, druhý so slaninou.

Salámový posypeme strúhaným syrom, na syr naukladáme plátky šunky, šampiňóny a kukuricu. Pred dopečením ešte vrch posypeme strúhaným syrom.

Slaninový: naukladáme slaninu, cibulu nakrájanú na kolečka a vajcia.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230 ° C zhruba 25 min. Upečený pizza koláč môžeme pred podávaním posypať čerstvým oreganom a pokvapkať olivovým olejom.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *