Kváskový špaldový celozrnný chlieb so semienkami

Kváskový špaldový celozrnný chlieb so semienkami

V obchodoch čítame samé etikety: aké je zloženie výrobkov, koľko kalórií a éčiek obsahujú a podobne. U pečiva, ktoré nie je balené sa ťažko dozvieme z čoho sa skladá. V supermarketoch majú väčšinou označené nebalené pečivá ako celozrnné, viaczrnné, cereálne a iné. Je nesmierne veľa druhov pečiva a kto sa v tom má vyznať? Viaczrnné znamená, že chlieb obsahuje múku z viacerých obilnín, okrem pšenice a raže, nemusí však byť celozrnný. V praxi sa však stretávame s bochníkom, navrchu posypaným niekoľkými semienkami, pokojne aj z bielej múky a za vyššiu cenu. Cereálny, či fitness nemusia byť zdravšie, nie je synonymom slova celozrnný, ale znamená to, že je vyrobený z obilia.

Celozrnný chlieb alebo pečivo musí obsahovať podľa vyhlášky najmenej 70 % celozrnnej múky. Celozrnná múka vzniká pomletím celého zrna, preto obsahuje mnoho cenných látok, vitamínov, minerálov a vlákniny.

Ja som sa dnes rozhodla upiecť tento kváskový špaldový celozrnný chlieb, ktorý pozostáva z kvásku z ražnej chlebovej múky a cesto je zo špaldovej celozrnnej múky. V ceste sú tekvicové sezamové, slnečnicové a ľanové semienka. Chlieb je na vrchu posypaný chia semienkami.

špaldový celozrnný chlieb

Suroviny na kvások:

 1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

160 g ražnej múky,

170-180 ml vlažnej vody,

Suroviny na chlieb:

600 g špaldovej celozrnnej múky,

5 g celej rasce,

20 g himalájskej soli čiernej (má výraznú vajíčkovú vôňu),

1 ČL tekvicových semienok,

1 ČL sezamových semienok,

2 ČL slnečnicových semienok,

1 ČL ľanových semienok,

300 g kvásku,

330 ml vlažnej vody i viac podľa múky

chia semienka na posypanie.

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie chleba.

prekladanie cesta
Prekladanie cesta

Do misky si dáme špaldovú celozrnnú múku, rascu, himalajskú soľ a semiačka. Všetky suché suroviny premiešame, potom pridáme 300 ml kvásku a 330 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kvasiť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme podľa fotografie, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách cesto stočíme, vytvarujeme bochník a dáme do múkou vysypanej, alebo solamylom vysypanej ošatky. V ošatke necháme bochník kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti  (urobíme si „prstový test“, jamka by sa mala pomaly vracať). Ja som ho však nechala kysnúť v chladničke 10- 12 hodín. Keď je chlieb nakysnutý, dáme ho na rozpálený plech, na ktorom je papier na pečenie, chlieb narežeme postriekame vodou, posypeme chia semienkami a dáme piecť. Pečieme prvých 15 minút na 250 ° C so zaparením, potom stíšime na 190 °C a dopekáme 35 min. Či je chlieb vo vnútri upečený zistíme tak, že pri poklepaní zo spodu by mal duto zvoniť.  Chlieb necháme vychladnúť na mriežke, prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť.

Tento chlieb pečiem veľmi často s rôznymi obmenami múk:

300 g špaldovej hladkej múky, 300 g špaldovej celozrnnej múky
300 g špaldovej hladkej múky, 300 g špaldovej celozrnnej múky
400 g špaldovej hladkej múky a 200 g špaldovej celozrnnej múky
400 g špaldovej hladkej múky a 200 g špaldovej celozrnnej múky

 

400 g chlebovej múky T650, 100 g špaldovej hladkej múky a 100 g špaldovej celozrnnej múky
400 g chlebovej múky T650, 100 g špaldovej hladkej múky a 100 g špaldovej celozrnnej múky


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *