Kvásková špaldová vianočka

Kvásková špaldová vianočka

Domácu vianočku obvykle pečiem na Vianoce i Veľkú noc. Teraz som sa rozhodla upiecť túto vynikajúcu špaldovú vianočku z kvásku, s lahodnou maslovou chuťou, vo vnútri s hrozienkami a celými mandľami, posypanú mandľovými lupienkami.

Špaldová vianočka z kvásku, s lahodnou maslovou chuťou, s mandľami a hrozienkami

Kvásková špaldová vianočka s hrozienkami, mandľami, posypaná mandlovými lupienkami

Suroviny na kvások:

1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

200 g hladkej pšeničnej múky,

200 g vlažnej vody,

Suroviny na vianočky:

620 g špaldovej hladkej múky,

200 g trstinového cukru,

1 ks vanilkový cukor (prípadne 1 ČL vanilkový extrakt),

400 g kvások,

125 g mlieko  – pridávať postupne – množstvo podľa kvality múky.

3 vajcia,

180 g maslo,

citrónová kôra z 1 citróna,

7 g himalájská soľ,

150 g hrozienka,

100 g mandle,

40 g mandľové lupienky

1 vajce na potieranie.

 

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 400 g kvásku, ktorý použijeme pre pečenie vianočky.

Najskôr si namočíme hrozienka do rumu a rozpustíme maslo, ktoré necháme mierne vychladnúť.

V miske zmiešame múku, cukor, vajcia a mlieko, ktoré necháme odpočívať zhruba 30 minút. Po 30 minútach pridáme soľ a kvások. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minút, až kým vznikne cesto, ktoré sa nám odlepuje od misky. Potom pridáme mierne vychladnuté maslo a citrónovú kôru. Maslo môžeme zapracovať rukou prekladaním, aby sa nám cesto nenaháňalo v tuku. Nakoniec pridáme hrozienka a celé mandle a všetko spolu ešte vymiesieme zhruba 15 až 20 minút. Hotové cesto necháme kysnúť 4 hodiny pri izbovej teplote prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme, vždy po 60 minútach.  Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, nakoľko z tejto dávky vyjdu 2 vianočky. Podľa toho, ako budeme vianočku splietať, rozdelíme ešte na menšie kúsky. Ja som plietla zo štyroch, takže som každú časť ešte rozdelila na 4 kúsky. Upletené vianočky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť ďalšie 3 až 4 hodiny. Potom vianočky potrieme vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť. Pečieme prvých 10 minút pri teplote 210 °C so zaparením, potom stíšime na teplotu 190 °C a pečieme ďalších 10 minút, nakoniec dopekáme pri teplote 170 °C zhruba 40 až 50 minút. Upečené vianočky prikryjeme utierkou a necháme na mriežke vychladnúť.

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *