Grófkin koláč

Tento famózny dezert grófkin koláč, alebo grófkine rezy z maslového cesta, potretý domácim lekvárom, s jablkami, so škoricou, s orechmi, pokrytý snehovou perinou a nastrúhaným maslovým cestom, pri pečení rozvoniava po celom dome.

Grófkin koláč

Suroviny na cesto:

450 g polohrubá múka,

1 kypriaci prášok do pečiva,

200 g maslo,

150 g práškový cukor,

5 ks žĺtky,

2 PL mlieko,

štipka citrónová kôra.

Suroviny na plnku:

6-7 stredne veľké jablká,

1 vanilkový cukor,

2 ČL mletá škorica,

1-2 PL kryštálový cukor,

hrsť mleté vlašské orechy (namiesto orechov môžeme dať i strúhaný kokos),

hrozienka – nemusí byť.

Suroviny na snehovú perinu:

5 ks bielky,

150 g kryštálový cukor.

Domáci lekvár na potretie.

 

Postup:

Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na chvíľu do chladničky. Medzitým si vymastíme a múkou vysypeme plech a zapneme rúru, ktorú predhrejeme na teplotu 180° C. Cesto rozdelíme na 2/3-iny a 1/3-inu. Jednu tretinu cesta zabalíme do mikroténového sáčku a vložíme späť do chladničky. Dve tretiny cesta jemne roztlačíme rukami na plechu a vytlačíme i okraje. Malým valčekom upravíme. Cesto dáme zapiecť pri teplote 180 °C na 10 minút. Po 10-minútach plech vytiahneme, natrieme lekvár, jablkovú plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním nastrúhaných jabĺk, cukru a škorice. Na jablkovú plnku nasypeme mleté vlašské orechy (alebo kokos) a môžeme pridať i hrozienka. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Vyšľahaný sneh natrieme na koláč a na vrch dáme na hrubo nakrájané cesto z chladničky. Dáme dopiecť pri teplote 160 ° C zhruba 30 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.